05 november 2006

Mustig tomatsoppa och rågsiktskaka

Eftersom jag blev väldigt nöjd med både soppa och bröd tänkte jag dela med mig av receptet...

Tomatsoppa

1 liten morot
1 rödlök
1 stor alt 2 små vitlöksklyftor
Paprikapulver
Cayennepeppar
1/2 msk grönsaksfond
Basilika
500 gram passerade tomater
3 st soltorkade tomater i olja
1 burk med creme fraiche
Lite olja att steka i

Hacka morot, lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs det tillsammans med paprikapulvret och cayennepepparn. Tillsätt lite vatten och låt allt koka ihop ett tag. Häll på passerade tomaterna, basilikan, soltorkade tomaterna och grönsaksbuljongen. Koka till grönsakerna är mjuka. Mixa ihop soppan och tillsätt sedan creme fraichen. Låt koka ihop och mixa en sista gång innan servering.

Rågsiktskaka (4 stycken)

50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram (1 paket) jäst
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
1 msk malda pommeransskal
ca 1,2 dl Rågsikt
2 dl Havrekli
0,5-0,75 dl krossat linfrö (alt helt linfrö)

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt möjlken och värm den till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål. Häll degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sirap, salt och pmmeransskal.
3. Tillsätt mjöl, havrekli och linfrö.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
6. Knåda degen midig på möjlat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut ett hål i mitten av kakan.
7. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
8. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Lägg ugnen på 225 grader.
9. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

hanna sa...

Verkar grymt gott OCH serverat i finfina skålen/fatet från Ikea. Bor hemma hos mig också - älskar det!